Astfel, întrebat de presă când va veni Ponta în România, Oprea a răspuns: „Îl așteptăm din zi în zi”.
Biroul Permanent Național al PSD s-a reunit luni, într-o ședință condusă tot de către liderul interimar Rovana Plumb.
La începutul reuniunii, Plumb a mulțumit colegilor de coaliție pentru rezultatele guvernării și l-a rugat pe Gabriel Oprea să transmită „mesajul”.
„N-avem niciun mesaj în plus față de ce facem întotdeauna, suntem în coaliția de guvernare, avem un guvern care guvernează bine, o poate face și mai bine și-l așteptăm pe prim-ministrul Victor Ponta să se întoarcă în țară refăcut și cu poftă de muncă”, s-a rezumat la a spune premierul interimar Gabriel Oprea.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.
Miercuri, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Ponta intenționează să participe, în 11 iulie, la deschiderea punctului de frontieră Nădlac (România)-Csanadpalot (Ungaria), dar prezența sa la eveniment este condiționată de acordul medicilor care îl vor examina din nou săptămâna viitoare.
În 28 iunie, Victor Ponta a declarat, la postul B1, că va reveni în țară, „pe picioare, nu în scaun cu rotile sau cârje”, în maximum două săptămâni, interval în care medicii i-au transmis că nu poate pune piciorul jos.
Anterior, Ponta afirma că este posibil să revină în țară după săptămâna viitoare, respectiv începând cu 6 iulie, săptămână în care trebuie să parcurgă exerciții de fizioterapie și recuperare intensivă, mai devreme totuși de termenul de 28 de zile avansat inițial de medici.
Conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.
În 15 iunie, în ziua în care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat să se prezinte în fața procurorilor DNA pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunțat că este urmărit penal pentru trei infracțiuni, în dosarul lui Dan Șova.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au adus la cunoștință premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.
În 29 iunie, premierul Victor Ponta afirma că în prima zi în care va veni în țară va merge și la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.
Anterior, deputatul Sebastian Ghiță afirma că procurorii urmăresc să îl determine pe premierul Victor Ponta să demisioneze de la conducerea Guvernului, fiind posibil în acest sens să-l pună sub control judiciar și să-i interzică să intre în clădirea Guvernului.